Acte Precarietat Laboral organitzat per Joves Esquerra Unida País Valencià

El passat 16 d’abril es va celebrar l’acte Precarietat Laboral dins del cicle 12 temes per a 12 mesos organitzat per l’organització Joves Esquerra Unida del País Valencià. 

A l’acte van participar integrants de diferents col·lectius com el Consell Valencià de la Joventut, Comissions Obreres i la nostra associació Joventut Precària. 

Denuncia de la precarietat juvenil 

Van participar al debat diferents integrants com Cristina Martínez, presidenta del Consell Valencià de la Joventut, Ana Belén Montero, representant de Comissions Obreres o Raül Fernández, portaveu de Joventut Precària. 

Tots ells van denunciar la precarietat a la que la joventut està sotmesa tant en tema vivenda, tema laboral, ansietat, depressions i noves formes de treball que acaben suposant una manera d’explotació laboral. 

El problema de la joventut existeix 

Uns dels principals problemes que es va posar damunt de la taula es que el problema de la joventut existeix i que cal visibilitzar-lo més. 

Els joves han sigut uns dels sectors poblacionals més afectats per la pandemia en diferents àmbits: emancipació, laboral i emocional. 

Segons confirmen fonts oficials, es necessiten almenys 5 anys per a poder pagar l’entrada d’un pis i poder emancipar-se i viure econòmicament independent de la teua família. 

Una qüestió que hem de combatre totes

La precarietat afecta a totes les persones joves. Podem destacar algunes afirmacions que es van fer durant l’acte. 

Cristina Martínez: «Més o menys el 50% dels joves estan treballant en llocs on necessiten menys de la seua capacitació formativa i la majoria no pot accedir a un habitatge, ja que la mitjana del sou que hem d’invertir al lloguer és el 74%.»

Ana Belén Montero: “Amb la COVID-19, veiem que les persones joves que estaven en llocs de treball precaris han sigut les primeres en eixir del mercat laboral. A més, hi ha una alta probabilitat de treballar sota la precarietat laboral.»

Raül Fernández: “No es visibilitza els problemes de la joventut i cadascú es pensa que és seu el problema. El problema de la precarització és de totes”.

Amb aquestes tres afirmacions, els ponents van posar de manifest que la precarietat, a més de ser juvenil, és estructural.

Oficina Precària i assistència psicològica 

Uns dels punts claus del acte es que no solament cal denunciar la situació injusta sinó que, és precís prendre partit i fer petites coses per a ajudar a la joventut en aquesta situació d’emergència. 

El portaveu de Joventut Precària, Raül Fernández, va presentar el projecte de Oficina Precària de Joventut Precària on s’atenen a quasi un centenar de persones en un any. De fet, aquest 2020 encara s’han atès a més persones. 

Ampliament del servei 

Les persones afectades per la desocupació i que no troben feina presenten símptomes d’ansietat inclòs depressius. Per aquesta qüestió, de manera gratuïta s’ha posat el servei d’un especialista psicòleg per atendre a aquestes persones i donar-los ferramentes per a gestionar de la millor manera la seua situació. 

Joventut Precària compromesa amb millorar les condicions dels joves 

Joventut Precària es una associació que treballa contra la precarització dels joves i està a favor de la igualtat d’oportunitats i formes alternatives d’oci. 

Vídeo Precarietat Juvenil – 12 temes, 12 mesos 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *